Rozpočet Křeslic 2024

Ze zápisu schůze zastupitelstva:

Usnesení 15/5/1a

  • Zastupitelstvo MČ Praha – Křeslice schvaluje Rozpočet MČ Praha – Křeslice na rok 2024 s objemem příjmů ve výši 608.900 a s objemem výdajů ve výši 21.439.800 Kč a se schodkem ve výši 10 830 900 Kč, který je kryt financováním, tj. zapojením finančních prostředků z minulých let, v rozpisu dle přílohy č. 1 tohoto usnesení včetně stanovení závazných ukazatelů rozpočtu.

Usnesení schváleno

Podívejme se na rozpočet trochu podrobněji.

MČ disponuje ročním příjmem pro rok 2024  10 608 900,- . Je to v podstatě stejná částka jako každý rok. Výdaje jsou možné ve výši 21 439 800,-  Rozpočet je silně deficitní. Otázka je, proč tomu tak je a jaké výdaje způsobí tak zásadní rozdíl v příjmech a vydání. Částka nad příjmem MČ je hrazena z úspor, které byly dosaženy v minulých letech. Úspory vznikly z jednoduchého důvodu. Bylo to jednak úspornými výdaji na vlastní provoz, ale na druhé straně, jak všichni kolem sebe můžeme vidět, v minulých letech nebyly realizovány žádné investiční akce. Tím došlo ke kumulaci prostředků na účtu ve výši cca 21 mil. Z toho je ovšem účelově vázáno z dotačních titulů cca 7 mil a lze je použít pouze na stanovené účely (např. oprava komunikace Ke Kovárně, projekt náměstí, atd.) Skutečně volných prostředků pro použití (nejlépe do rozvoje Křeslice) je zhruba 13 mil.

Finance, se kterými hospodaří MČ, si můžeme rozdělit pro jednoduchost na provozní a investiční. A zjistíme, že největší výdaj je Zastupitelstvo MČ – 2 850 000,- a Činnost místní správy 5 946 500,- Dohromady 8 796 500,-. Ve srovnání s rokem 2023 je částka na činnost zastupitelstva o 46% vyšší než v roce 2023. Detailní rozbor jednotlivých položek najdete v Excel souboru spolu se srovnáním skutečných výdajů v roce 2023 – viz  Položkový schválení rozpočet 2024_srovnani_2023 V rozpočtu na mzdy máme 2 místostarosty – 2.místostostarosta je uvolněný a 1.místostsrosta neuvolněný s odměnou 30 000 ,- ( velmi kuriózní nastavení, nemáme starostu, zato 2 místostarosty) a dále bylo nutno zaplatit odchodné místostarostce. Ze zákona byla též zvýšena odměna zastupitelům.  Vznikla také placená kulturní komise. To jsou výdaje administrativně-provozní. K tomu můžeme přidat jako provozní výdaj péči o vzhled obce a zeleň 1 778 000,-  Zde k navýšení nedošlo (a hodnocení jak efektivně je naše MČ udržována nechám na každém z nás). Dohromady jsou tedy tyto „provozní výdaje“ ve výši 10 574 500,-. Z toho je vidět, že pravidelný příjem v podstatě pokryje v takto sestaveném rozpočtu pouze tyto výdaje. Vše ostatní je hrazeno z úspor!! Kultura, sportovní činnost, využití volného času dětí, opravy silnic, hřišť, atd. Předmětem kritiky Finančního výboru bylo nezdůvodnění nárůstu jednotlivých položek. Navýšení položky kultura je zdůvodněno oslavou 700 let založení Křeslic a dál je zde položka 100 000,- na vydávání pravidelného Zpravodaje (dle mého názoru zbytečně, lze realizovat jinak). Co je dále problematické, jsou investice. Úspory by měli být použity výhradně na investice, to je naprosto v pořádku. Na zásah Fin. výboru a na jednání zastupitelstva se podařilo přesunout značnou část z rezerv v jednotlivých kapitolách do investic do kapitoly  investiční rezerva a zvýšila se částka do možných investic. Celkem je v kapitole 7 205 700,-. Smutné je, že přes snahu bývalé starostky Lenky Kubánkové sestavit plán investičních akcí pro rok 2024, nic takového po jejím odvolání nevzniklo a žádná investice pro rozvoj Křeslic není nyní plánována!!

Celkově je podle mého názoru rozpočet nehospodárný (a byl též podroben kritice ze strany Fin. výboru), nemá ambice ušetřit na provozu v kapitolách činnost zastupitelstva tak i místní samosprávy. Dále neexistoval v době sestavování rozpočtu pro výdaje v oblasti kultury a sportu plán akcí s rozpočtem, máme pouze velmi hrubý „nástřel“ jednotlivých položek. A co je nejhorší, neexistuje plán investic pro rok 2024 natož střednědobý pro další roky, co chceme realizovat. V dalších letech stejně nutně musí dojít k zásadní úpravě rozpočtu, úspory se tenčí a spotřebují se na pouhý provoz…

Jiří Austerlitz

1. 5. 2024