Oslava 700 let Křeslic

Zdravím Vás uprostřed horkého léta !

Jak jste jistě zaznamenali, chystá se oslava trvání 700 let Křeslic. Dovolte mi k této události napsat několik osobních poznámek.

Na toto výročí byli zastupitelé upozorněni občankou Křeslic na únorovém zasedání ZMČ. Bohužel, příprava této události nebyla vedením úřadu dostatečně vča, a hlavně transparentně uchopena. Výsledkem bylo předložení bodu k jednání 25.6.2024, kde jsme byli seznámeni se scénářem oslav, připraveným pravděpodobně panem Kozlem a některým(i) zastupiteli ( není mi známo, kdo se jak podílel). V každém případě, nyní hovořím za zastupitele Lenka Kubánková, Natálie Frollová a Jan Halámka, jsme nevěděli až do schůze o dohodnutém scénáři. Na schůzi jsme byli požádáni o schválení rozpočtu na tuto akci ve výši 680 000,- Kč  a 150 000,- na výrobu pamětních mincí (zde se jedná asi o omyl, MČ nemůže vydávat mince, ale medaile nebo plakety), jak kdo hlasoval, viz zápis jednání. Medaile by se prodávaly a eventuálně darovaly vybraných osobám. Bylo řečeno, že program je již daný, a buď se realizuje v tomto scénáři za tuto předpokládanou částku, nebo nebude vůbec. Na náš nátlak bylo dohodnuto, že program se může doplnit a bude k tomu neformální  jednání 9.7.2024. Místo toho bylo svoláno zastupitelstvo 9.7.2024, kde bylo pouze 5 zastupitelů a nic se konkrétně nedomluvilo, program oslav bude realizován podle navrženého – viz v příloze bod jednání 25.6. –  6. Tisk_700let Křeslic

Napsal jsem  svůj názor, jak by oslavy mohly být organizovány a jak si představuji obecně práci  v zastupitelstvu v Křeslicích (viz níže), zastupitelům před naší schůzkou. Samozřejmě, každý máme svoji představu, jak by oslavy měly být organizovány, nicméně způsob,jak jsme dospěli k programu oslav, je pro mne jako zastupitele nepřijatelný.

Přeji příjemně strávené léto, užijte si pohodu ve společnosti vašich blízkých a přátel!

Jiří Austerlitz


Vážení zastupitelé,

na základě naší dohody posílám svůj pohled na stěžejní akci roku organizovanou MČ. Dovolte mi nejprve poznámku k procesu celé organizace. Domníval jsem se, že budeme postupovat postupnými kroky:

  • řízení přípravy celého dne provede 2. místopředseda (placený funkcionář) něco jako řízení celého projektu
  • vyzve kulturní komisi  k přípravě  ideového návrhu (i za přispění zastupitelů)
  • svolání schůzky všech zastupitelů-  odsouhlasení celého konceptu, a hlavně finančního limitu na akci
  • následná realizace 2. místopředsedou s dobrovolným zapojení zastupitelů ( jistě možno honorovat po akci!)

Místo toho jsem byl postaven na konci června před hotovou věc se slovy „ber jak je, nebo nebude nic“ s požadavkem bude to stát asi 680 000,- !!

Tak tohle je zastupitelské jednání v naší MČ.

Pokud bychom byli na začátku procesu, můj pohled na oslavu 700 let Křeslic a náměty k realizaci:

  • celá oslava by se měla sestávat ze dvou celků – zábavná a vztahující se k historii  700 let.  To by byla trvalá upomínka, že máme dlouhou tradici. (Zábavná část je řešená ve stávajícím programu)
  • máme kroniku obce (momentálně je snad uschovaná v depozitáři), mohla by se  digitalizovat, aby byla přístupná pro všechny  a s jejím využitím a dobových fotografií vytvořit vydání útlé knížečky např. „700 let Křeslic“. Ta by byla trvale na radnici k prodeji, apod.
  • aby bylo něco trvalého, co se vztahuje k této dlouhé historii, realizovat např. památný kámen s textem – např. „Pamětní kámen 700 let Křeslic, instalováno xxx.zzz. Lze realizovat ve spolupráci s kamenosochařstvími, popřípadě se sochařem
  • zasazení stromu – lípy (když už je ve znaku) opět s tabulkou
  • výstava fotografií historie Křeslic
  • zasazení tabulky 700 let Křeslic na úřadě, pár stručných vět (do omítky)
  • pokud by se dal sehnat na to historik odborník, pak by mohlo být jako součást programu krátké seznámení s historií pro přítomné (vsadím se, že o historii Křeslic žádný z nás nic neví..). (Sám nevím, zda je to dobrý nápad, jenom okamžitá myšlenka).
  • pozvání představitelů MHMP – primátora a dalších osob, na kterých máme zájem, aby promluvili s předáním upomínkového předmětu (nyní již vybraného-  pamětní medaile).

K současnému programu:

  • rozpočet je příliš nákladný, za mě max. 500k
  • 15ok za jednu skupinu je nepřijatelné, místo toho jak píše Honza, lze realizovat jiné, méně nákladné (pozn. jako příkazce operace hlásím, transparentně, že toto nemohu podepsat, dle mého názoru to nesplňuje kritéria hospodárnosti. Musíte mě buď odvolat, nebo se rád vzdám tohoto „privilegia“ nebo se musí tento výdaj odsouhlasit usnesením na jednání ZMČ pak jej podepíšu. Tohle není prosím nátlak na nikoho, dopředu říkám, jak budu postupovat).
  • 100k za jednu šermířskou skupinu?? Nelze jinou s menším rozpočtem? Musí vůbec být?? Třeba něco méně nákladné, pokud je 100k jediná možnost? S tím mám také problém. Byl dělán průzkum trhu ?
  • doprovodný program – stánky atd. je dobrý
  • technická poznámka – pamětní mince. Budeme vydávat pamětní plaketu nebo medaili (tj. kovová destička s reliéfem na paměť významné události, ale ne minci (tj. kovový peníz). To je něco úplně jiného. Je to velký rozdíl, nazývejme to správně.

Jsem pro průměr nejméně 35 mm a větší. Raději větší průměr, třeba z méně drahého kovu, ne ryzí stříbro, ale jiná vhodná slitina k těmto účelům. Důležitá je prodejní cena…..

  • do programu zakomponovat některé náměty od Honzy – MŠ, část pro děti, atd.
  • pokusit se realizovat také „historickou složku oslav“ viz výše možné náměty

Je to celé prosím jen můj názor na průběh a obsah oslav a píši na základě výzvy ze ZMČ.

Na závěr – do práce v ZMČ jsem šel s představou, že budeme spolupracovat, tedy dostávat informace, předkládat náměty, diskutovat a na závěr transparentně rozhodovat společně v důležitých věcech Křeslic. Jsem 1/9 rozhodovacího procesu, vůle spolupracovat musí být a nejlépe 9/9 zastupitelů, respektování názorů jiných a neignorování jiného pohledu na řešenou problematiku. Na závěr hlasováním dojít k řešení, které se mi nemusí líbit, ale respektovat k rozhodnutí většiny.

Pohled na to, jak se nám daří společně postupovat při správě Křeslic, je na každém z nás.

Zdravím

Jiří Austerlitz

21. 7. 2024